Zachować ostrożność w przechowywaniu gotowych potraw ( z uwagi na możliwość wtórnego zanieczyszczenia i brak warunków przechowywania spowodowanych brakiem prądu, brakiem lodówki ).
Unikać kontaktowania się surowców z gotowymi potrawami.
Należy często myć ręce.
Chronić żywność przed owadami, gryzoniami i innymi zwierzętami.
Najczęściej występującymi schorzeniami w sytuacji zalań i braku możliwości przechowywania żywności w prawidłowych warunkach termicznych są choroby przewodu pokarmowego (biegunki) wynikające ze spożycia zanieczyszczonej wody lub pokarmów i choroby skóry wynikające z bezpośredniego kontaktu z zanieczyszczona wodą.
Najpoważniejsze jest zagrożenie tężcem u osób szczególnie narażonych na ryzyko zranienia i kontakt z glebą lub zanieczyszczonymi przedmiotami. W przypadku wystąpienia jakichkolwiek objawów chorobowych należy niezwłocznie skontaktować się z lekarzem.
Niekorzystne zjawiska atmosferyczne, które miały miejsce 12 sierpnia br. także w naszej Gminie (głównie w sołectwach: Komierowo, Niechorz, Skarpa, Teklanowo, Wałdówko, Wałdowo, Wilkowo, Włościbórz, Wysoka Krajeńska, Zalesie, Zboże)